Carregant Esdeveniments

« Tots els esdeveniments

BOSCOS I MASIES, ELS PATRIMONIS QUE CAL REIVINDICAR

Dimarts, 21 novembre, 2023 - 5:30 pm - 7:00 pm

Dimarts, 21 de novembre a les 17,30

MEDIAMBIENT

A càrrec de Jordi SALBANYA BENET

Titulació: És advocat. Doctor en Dret (UB). Diplomat postgrau en Dret Immobiliari i Urbanístic (UPF), i Màster en Dret del Medi Ambient i dels Recursos Naturals (UPF), i en Estudis Jurídics Avançats (UB). Ha impartit classes, conferències i seminaris sobre dret urbanístic, ambiental i dret forestal, sobre quines matèries també he publicat articles en revistes especialitzades. Recentment s’ha publicat la seva tesi doctoral El deure de conservació dels boscos per part dels propietaris privats forestals (Barcelona: Editorial Atelier, 2021). Actualment és assessor i membre de l’executiva del Consorci Forestal de Catalunya i a proposta d’aquest, membre del Consell de Protecció de la Natura.

Sinopsis:

Els boscos generen tot un seguit d’externalitats ambientals dels que se’n beneficia el conjunt de la ciutadania – com és la regulació hídrica, la millora de la qualitat de l’aigua, l’efecte embornal de carboni atmosfèric, el control de l’erosió i dels processos de desertificació, i la preservació de la biodiversitat, així com la seva contribució al paisatge-, i malgrat això els propietaris privats reben poques ajudes de l’Administració pública. Tot plegat ens porta a formular unes propostes de mesures legislatives i de polítiques públiques que permetrien millorar la conservació dels nostres boscos.

Per altra part, al llarg del temps, les masies i cases rurals no sols han tingut importància com a habitatges o estances per a usos complementaris de la vida al camp, sinó que a més han estat elements essencials per a l’organització de les àrees rurals i de la vida de les persones. Les xarxes de camins, els conreus, les pastures i altres espais no arbrats, les captacions i canalitzacions d’aigua, etc. molt sovint existeixen i s’organitzen en funció de les masies i cases rurals que en són usuàries i promotores.

Això va ésser així en el passat i encara ho és avui, malgrat que com veurem, el futur sigui incert. La regulació legislativa existent sobre rehabilitació i reconstrucció de les masies, fan possible una excessiva discrecionalitat de l’Administració, que no sols interpreta les norma restrictivament sinó que a més fixa tants requisits i condicionants que al capdavall deixa en franca indefensió a les persones propietàries, les quals acaben desistint, fent possible la degradació i abandonament d’aquest patrimoni arquitectònic del nostre país. D’aquí que calgui fer una reflexió sobre quin futur espera a aquests dos patrimonis que van estretament lligats.

INSCRIPCIONS:

Obertes a majors de 50 anys.

Durant el curs, els dies de conferència al local on es realitzi.
També es pot realitzar la inscripció a la seu de la Junta de l’AULA, el dimecres de 10 a 11 h.
Seu de l’Aula : C/ Marquesos de Barberà, 125

Telèfon: 677 66 92 17.  Web : www.aulaunibarbera.org.  E-mail: aula.exten.univer.bdv@gmail.com

QUOTA DE SOCI: 50€ anuals. Les parelles 80€ (40 cadascú)

Pagament mitjançant domiciliació bancària.

NO SOCIS: 5€ / conferència

Aforament màxim: 150 persones

 

Mostra els detalls

Data:
Dimarts, 21 novembre, 2023
Hora:
5:30 pm - 7:00 pm
Categoria d'Esdeveniment:
Lloc web:
www.aulaunibarbera.org

Recinte

Auditori Maria Feliu
C/ Nemesi Valls, 35, planta 1
Barberà del Vallès, Barcelona 082110 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon:
(+34) 937 297 171

Mostra els detalls

Data:
Dimarts, 21 novembre, 2023
Hora:
5:30 pm - 7:00 pm
Categoria d'Esdeveniment:
Lloc web:
www.aulaunibarbera.org

Recinte

Auditori Maria Feliu
C/ Nemesi Valls, 35, planta 1
Barberà del Vallès, Barcelona 082110 Espanya
+ Mapa de Google
Telèfon:
(+34) 937 297 171