Carregant Esdeveniments

« Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

UNA PASSEJADA PER LA MATEMÀTICA ÍNDIA

Dimarts, 23 març, 2021 - 5:30 pm - 7:00 pm

Dimarts, 23 de març de 2021

A càrrec de Mónica Blanco Abellàn

Professora agregada del Departament de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de Catalunya, on imparteix docència de matemàtiques i estadística a l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), i d’història de les matemàtiques a la Facultat de Matemàtiques i Estadística (FME).

Les idees, tant la seva creació com la seva expressió, varien depenent del context cultural en el qual es desenvolupen. En particular, això es pot aplicar a les idees matemàtiques. La matemàtica occidental té les seves arrels a la tradició racional i racionalitzadora grega. En canvi, la matemàtica oriental, d’arrel no grega, s’origina com una ciència pràctica per facilitar el còmput del calendari, l’administració de les collites, l’organització dels treballs públics, el repartiment d’herèncices i el cobrament dels impostos. A diferència de la matemàtica occidental, la matemàtica oriental és molt menys teòrica i ofereix tècniques numèriques, geomètriques i algèbriques molt més idònies, o més creatives, que les pròpies de la matemàtica occidental, adaptades al context en què es van originar.

Així, la matemàtica índia assolí una profunditat molt rellevant que va permetre d’elaborar el sistema decimal posicional i els numerals que avui encara usem (període antic: 200 aC – 400 dC); van aconseguir algorismes per a la resolució d’equacions per poder resoldre problemes d’astronomia (període clàssic: 400-1200). Més endavant, l’Escola de Kerala (1200-1600) va presentar el primer desenvolupament de la funció arctangent en sèrie de potències i amb ell un camí per aproximar el nombre pi, gairebé dos segles abans que a Europa! Aquesta xerrada se centrarà principalment en el desenvolupament històric del sistema numeral indi, amb una breu història del zero com a peça cabdal d’aquest sistema, i en el viatge dels numerals cap a Occident.

Obertes a majors de 50 anys.

Durant el curs, els dies de conferència al local on es realitzi.
També es pot realitzar l’inscripció a la seu de la Junta de l’AULA, el dimecres de 10 a 11 h.
Seu de l’Aula : C/ Marquesos de Barberà, 125

Telèfon: 677 66 92 17.  Web : www.aulaunibarbera.org.  E-mail: aula.exten.univer.bdv@gmail.com

QUOTA DE SOCI: 50€ anuals.Les parelles 80€ (40 cadascú)

Pagament mitjançant domiciliació bancària.

NO SOCIS: 5€ / conferència

Aforament màxim: 80 persones

 

Mostra els detalls

Data:
Dimarts, 23 març, 2021
Hora:
5:30 pm - 7:00 pm
Categoria d'Esdeveniment:
Lloc web:
www.aulaunibarbera.org

Recinte

Teatre Municipal Cooperativa, sala B
Plaça Cooperativa
Barberà del Vallès, 8210
+ Mapa de Google

Mostra els detalls

Data:
Dimarts, 23 març, 2021
Hora:
5:30 pm - 7:00 pm
Categoria d'Esdeveniment:
Lloc web:
www.aulaunibarbera.org

Recinte

Teatre Municipal Cooperativa, sala B
Plaça Cooperativa
Barberà del Vallès, 8210
+ Mapa de Google